Isolering av campervan med Armaflex

Isolering av campervan er kanskje den viktigste (og en av de første) investeringene du kan gjøre for å øke både komforten og antall bruksdager du får i løpet av året. Selvbyggere isolerer av og til med mye forskjellige (og med varierende resultat) – alt fra Glava (som trekker vann og støver) til liggeunderlag som festes med spraylim. I denne guiden dekker vi en litt tryggere og velprøvd måte, nemlig cellegummi fra Armacell. Produktet heter Armaflex, og vi leverer dette både i hele ruller – men også som metervare. I listen under har vi delt opp litt teknikker for de forskjellige områdene. Om du har bilder som kanskje kan passe inn her, er vi veldig takknemlige for å motta det. Trykk her for å gå direkte til produktene vi har for isolering.

Noen av fordelene med å isolere med Armaflex:

  • God støydemping både under kjøring og når man står parkert.
  • Økt komfort, siden den holder på varmen på vinterstid, men også bidrar til å holde varmen nede om sommeren.
  • Enkel montering – den varianten vi leverer har lim på baksiden. Du slipper altså spraylim, og de ulempene som det fører med seg. Den kan også tilpasses med en helt vanlig brytekniv.
  • Trygg isolering som ikke trekker til seg vann/fuktighet.

Isolering av gulv i campervan

Når det kommer til isolering av gulvet, er det to “vanlige” produkter å bruke til dette. Det ene er XPS-plater (OBS: IKKE EPS), og det andre er Armaflex. Uavhengig av hvilken metode du velger anbefaler vi at du legger lekter på gulvet, slik at gulvplatene har noe å hvile på og bli festet i. I gulvet har man forhøyninger (vises på bilde lenger ned), og på disse kan man gjerne lime lekter. Tykkelse på lekter avhenger av hvilket produkt og tykkelse du skal bruke. XPS-platene er ofte 50mm tykke, og de legges mellom disse lektene. Man får da luftrom mellom laveste punkt på gulvet og XPS-platene.

Ved bruk av Armaflex kan man skjære smale strimler som legges på de laveste punktene, før man overlapper dette med et eller to lag over (mellom/rundt lektene). Her kan man gjerne bruke 10 eller 13mm, og det vil da se ut omtrent som under (bilder fra en Mercedes Vito). Denne løsningen stjeler litt mindre av takhøyden, og det er jo hyggelig om bilen allerede er litt lav innvendig.

Når gulvet er ferdig isolert er det klart for å legge gulvplater. Ofte kan man montere de orginale platene på nytt, eller bruke de som mal for å lage tilsvarende gulv (dersom de er veldig slitt). Hvis du er sikker på at gulvet ikke skal opp igjen, kan du gjerne legge litt lim oppå noen av lektene (Tec-7, multibond, eller lignende) – før det festes med skruer.


Isolering av vegger og dører i campervan

Før man begynner på denne delen av jobben, er det greit å finne ut hvordan man skal feste ting som veggplater, seng, skap og evt overskap. Ofte har karosseriet allerede hull med gjenger i, og disse kan passe fint å bruke. Sett da en maskinskrue i hullet før isolering, for å enkelt kunne finne det igjen senere (samme som med surrekroker i gulvet). Om du ikke har, eller velger å ikke benytte disse – så er det også mulig å lime lekter (gjerne tynne, så de ikke stjeler så mye plass) på metallet. Da kan man skru veggplater i disse, men skap blir ofte litt for tungt for denne løsningen. Da kan man vurdere å sette inn såkalte blindmuttere / rivnuts.

Når man skal isolere veggene i en campervan, kan det ofte se litt vanskeligere ut enn hva det egentlig er. Det er mange små hull, kriker og kroker som man ikke kommer til i – men den gode nyheten er at disse stort sett kan være som de er. Start gjerne med å isoler de største feltene som du kommer til på, f. eks. i dører, og under speilprofiler. Når du er ferdig med dette, kan du legge et lag på utsiden (som du kan se på bildene under). Når det kommer til speilprofilene (der det kan være vinduer), er det ofte greit å legge to lag – siden det er tynt blekk her og det kan støye endel. Det samme med hjulbuer, legg gjerne to lag på disse for å dempe så mye støy som mulig.

Et lite tips er å kjøpe plakatpapir (tynn, men stiv papp) for å lage maler – spesielt til speilflatene.


Isolering av tak i campervan

Når taket skal isoleres er det også litt å tenke på før selve isoleringen man monteres – spesielt hvordan taket (plater, spiler, eller lignende) skal festes. Samme fremgangsmåte som på veggplater – om det finnes hull fra før så kan ofte disse brukes, ellers er blindmuttere / rivnuts en god løsning. Sett inn skruer som markerer hvor disse sitter.

I taket finnes det bjelker, som går på tvers av bilen. Isoler gjerne først med 19 mm mellom disse, før du bygger ned med 10 eller 13 mm inntil bjelkene. Disse kan for eksempel være 10 cm brede strimler. Når du er nede på ca samme nivå som bunnen av takbjelkene, anbefaler vi å legge en stripe 10 eller 13 mm under bjelkene, og ut på sidene slik at de ligger på de mindre bitene som er lagt for å bygge ned. Skruene som du har satt inn tidligere, stikkes da gjennom den siste strimmelen.

For å komme videre til montering av plater, panel eller spiler i taket anbefaler vi at du skjærer strimler av f. eks 15mm kryssfiner, i samme lengde som taket er fra side til side. Skjær de ca 5 cm bredere enn takbjelkene, slik at skruene til ferdig tak havner på siden av takbjelkene – og ikke går inn i armaflex/takbjelker. Hold disse strimlene opp mot skruene som står i takbjelkene, marker hvor hullene skal være – og bor ut. Forsenk hodene, så er strimlene klare til å festes opp i taket.

I det første bildet under er strimlene lagt inntil bjelken – og det er klart for å feste den siste biten med isolasjon som ligger under metallbjelken. Her er det ikke satt opp skruer enda, men skruehullene kunne kjennes gjennom tapen. Bilde nummer to er en annen bil – her ble kryssfineren prøvemontert før siste isolasjon ble lagt. Bilde nummer tre viser ferdig montering. Her har man godt feste for skruer til takplate/panel, uten å være borti metallet.


Isolering av tak over forseter

Når man først er i gang, er det mange som velger å isolere førerhytten – spesielt området i taket. Dette er avhengig av bilmodell – men i bildet under ser man hvordan taket ser ut i en Mercedes Sprinter / Volkswagen Crafter før og etter isolering. Taktrekket i disse er stivt og vanskelig å håndtere alene, så her er det helt klart en fordel med hjelp.


Handlekurv